Lexi & Magazine

Szellem

Hogyan emeld a tudatosságod?

6 dolog, amit ha beépítesz az életedbe, néhány hónap alatt minőségi javulást érsz el.

 

1. Meditálj. Ha napi rendszerességgel teszed, megnövekszik a stressztűrő képességed, megnyugszik az elméd. A rendszeresen végzett meditáció megváltoztatja az agyműködésed, ami az egész életviteledre hatással lesz. Nem olyan bonyolult elkezdeni, a fontos, hogy annyi időt vállalj, amennyit tartani tudsz. Eleinte akár 10 perc is elég lehet, amiben kényelmes pozícióban fekve a légzésedre figyelsz. De végezheted a Trataka meditációt is.

2. Figyelj oda a vízfogyasztásodra. Amennyiben kevés vizet iszol, a tested dehidratálttá válik, ebben az állapotban pedig nem csak a mentális állapotodra nyomja rá a bélyegét, a fizikai tested és fogékonyabb a betegségedre, és a bőröd sem lesz szép, sima. 

3. Töltsd magaddal rendszeresen minőségi időt. Ha hetente egyszer céltudatosan magadra szánsz néhány órát, amikor kötetlenül azt teszel amit szeretnél, örömet és tiszteletet adsz önmagadnak. Ez hozzájárul a hétköznapi kiegyensúlyozottságodhoz, ahhoz, hogy harmóniában élj önmagaddal. A ilyen ember könnyebben kapcsolódik a környezetéhez, jobb a közelében lenni mind otthoni, mint munkahelyi környezetben. 

4. Figyeld magad: értékelés nélkül. Az önfigyelés komoly spirituális gyakorlat. Lényege, hogy tudatosítod magadban a tapasztalataidat az érzéseidet, érzelmeidet, mindezt úgy, hogy nem értékeled. Önmagában felismered, de nem teszel hozzá előjelet, hogy ez negatív vagy pozitív. Tudomásul veszed ítélkezés nélkül.

5. Tölts előre eltervezetten, rendszeresen időt azokkal, akiket szeretsz! A embert alapvetően a kapcsolatai határozzák meg. A szeretetteljes emberi kapcsolódások által adnunk és kapunk is. Sokan nagyon kevés időt töltenek szeretteikkel, a rohanó hétköznapokban gyakran fáradtan, kimerülten érkezünk haza a családi körbe, már nem jut idő és energia arra, hogy minőségileg kapcsolódjunk. Így könnyen elveszhet a lényeg, ha szeretteink mindig fáradtan, kimerülten találkozhatnak velünk, mert nem tudunk azt és annyit adni, amennyi ahhoz kell, hogy kapcsolataink fejlődjenek és mi is általuk. A szeretet adás,az igazi adás önmagunk adása, az odafigyelés, az érintés, a beszélgetés. 

6. Teremts testi kontaktust, minden nap. A fizikai érintés ember és ember között, ugyanolyan alapvető szükségletünk mint az evés, az ivás és az alvás és a levegővétel.  Kétféle fizikai érintési minőséget ismerünk, a pozitívat, ami lehet az ölelés, a simogatás, a szexuális érintkezés vagy akár a kézfogás is. Negatívat, ami lehet verekedés, lökdösődés, az erőszak, a  fizikai bántalmazás valamilyen formája.
Amikor az ember nem jut elengedő pozitív érintéshez, tudat alatt olyan helyzetekbe hozza saját magát, amiben negatív érintéseket kap, mert  a negatív érintés jobb a semmilyennél. A megfelelő mennyiségű és minőségű fizikai érintés hiányától az ember hangulatzavarossá, depresszióssá válhat, fizikailag különböző betegségbe eshet  és akár bele is halhat. 

Szerző: Kurucsai Márta 

www.vedikuspszichologia.com

 

Címkék:        

Hozzászólások