Lexi & Magazine

Világ / Portré

Öltöztet és tervez: Szilvási Kata

Katával arról beszélgettem, milyen úton jutott el ehhez az egyedi szakmához, mikor kezdte el a munkát, és gyermekei hogyan segítették ebben. Válaszaiból kiderül, hogy milyen főbb kérdésekkel fordulnak hozzá az anyukák, melyek a kedvenc ruhadarabjai, és hogyan képzeli el a jövőjét.

Szilvási Kata és gyermekei

Lexi: Hogyan született az ötlet, hogy baba- és kisgyerek-öltöztetési tanácsadó legyél? Van ilyen képesítésed, hasonlót tanultál, vagy teljesen más vezérelt?

Szilvási Kata: Szakmám szerint cipőtervező és -készítő vagyok, illetve művészeti menedzser képesítésem is van. Már gyerekként is imádtam rajzolni és ruhákat tervezni, tízévesen még egy "divattervező vállalatot" is alapítottam, aminek terveztem céges logót, sokszorosítottam magamnak indigóval névjegykártyát, és készítettem radírból bélyegzőt is! Ez a gyerekkori "vállalkozás" most kezd valóssá válni, ugyanis a közel kétéves lányom, Frida öltöztetése kapcsán döbbentem rá, hogy a baba és kisgyerekruha-készítők többsége mennyire nem a praktikusság alapján gyártja a ruháit, kiegészítőit. Ezért elkezdtem ötletelni, hogyan lehetne egyszerűbbé tenni a babaöltöztetést. Így születtek meg a praktikus baba- és kisgyerekruhák, kiegészítők, amelyek most kerülnek majd fel a készülő webáruházamba. A cipőtervező és -készítő szakmám miatt viszont szívügyemnek érzem a gyerekcipőket, ezért ezekről nagyon szeretek írni, és készítettem is már néhányat.

Lexi: Mikor és hogyan kezdted el konkrétan ezt a munkát?

Sz.K.: Miután megszületett a kislányom, elkezdtem keresgélni az interneten, hogy GYED-en lévő anyukaként milyen munkát végezhetnék. Ekkor találtam rá Vida Ági oldalára (www.gazdagmami.hu), ahol rengeteg segítséget kaptam az online vállalkozás indításához. Mivel tudtam, hogy a babaöltöztetéssel szeretnék foglalkozni, ezért az ebben a témakörben felmerülő problémákra kerestem a megoldásokat, és erről kezdtem el írni egy blogot. Gyorsan kiderült, hogy sok olyan kérdést jártam körbe, mely az anyukákat foglalkoztatja. Ilyen például az, hogy milyen legyen az első babacipő, és azt mikor kell megvásárolni. Vagy például, hogy milyen ruhában legyen a kisgyerek a keresztelőjén, hány réteg ruhát kell ráadni a babára, amikor sétálni visszük a különböző évszakokban és a többi. A blogot 2012 áprilisában kezdtem el írni, és azóta is minden héten újabb gyakorlati tanácsokkal próbálok segíteni az anyukáknak, kismamáknak a baba- és kisgyerek-öltöztetésben.

Lexi: A saját gyermekeiden "gyakorolsz"? Készítesz esetleg ruhákat, kiegészítőket nekik, és azok alapján adsz tanácsokat másoknak?

Sz.K.: Igen, és nagyon fontosnak tartom, hogy ki is próbáljam a segítségükkel az általam készített darabokat. Gyerekeknek gyártani ruhákat, kiegészítőket nagyon izgalmas feladat, de nehéz is egyben. Figyelembe kell például venni a korosztályok testi fejlődését is, mert egy néhány hónapos, még nem mozgó babánál nem tud a nadrág dereka lecsúszni, viszont egy járni tudó kisgyereknél ez komoly probléma, ezért nekik e szerint szükséges nadrágot készíteni. Nagyon boldog vagyok, hogy a második gyermekem kisfiú, mert így nemcsak praktikus lányruhákat tudok majd készíteni és tesztelni, hanem fiúknak valókat is.

Lexi: Sokan fordulnak hozzád egyedi, speciális kérdésekkel, kérésekkel? Ha igen, mivel?

Sz.K.: Főleg gyakorlati tanácsokat kérnek: például volt egy anyuka, akinek a kisfia nem volt hajlandó cipőt húzni - neki adtam néhány ötletet-, majd később boldogan írta, hogy a gyereknek megszűnt ez a problémája. Egy másik anyuka abban kérte a segítségemet, hogyan öltöztesse a kisgyerekét télen úgy, hogy ne fázzon meg, mert együtt mennek "ügyezni", és kint hűvös van, a hivatalokban pedig nagyon meleg. Gyakoriak a blogomon lévő "Ezt én is megcsinálom!" rovatban megjelent, általam megvalósított kreatív ötletekkel kapcsolatos kérések, például hogy vállalok-e gyerekjelmez-készítést vagy Mei-Tai hordozógyártást.

Lexi: Van számodra legkedvesebb saját készítésű vagy akár vásárolt gyermekruhadarab, cipő?

Sz.K.: Igen, a lányomnak készítettem el tavaly a 4az1ben Varázsruhát, ami a nevéből adódóan négyféleképpen hordható: szoknyás ruhaként, kertésznadrágfazonban, rövidnadrágként és szoknyaként is. Ez úgy jött létre, hogy nagyon zavart, amikor Fridán kisruha volt, amikor már mászott, a ruha állandóan felcsúszott és a térdei beleakadtak. Nem akartam belenyugodni, hogy egy mászó kislányra ne lehessen kényelmes ruhát ráadni, ezért kitaláltam, hogy amikor elkezd mászni, egy mozdulattal átalakítom a szoknyarészt nadrágfazonúra. Ez lett a Varázsruha! Már alig várom, hogy a kisfiam, Kán a mászós korba kerüljön, hogy létrehozhassam a fiúknak való, átalakíthatós változatot, persze szoknya nélkül!

Varázsruha

Amit még nagyon szeretek, az a "Tesó-body": kitaláltam, hogy Kán születése alkalmából mindkét gyereknek készítek egy egyenbodyt, amelyekre a "Kán tesója" és a "Frida tesója" feliratokat hímeztem kézzel.

Frida, Kán

Lexi: Milyen terveid vannak még?

Sz.K.: Mostanra kristályosodott ki, hogy milyen termékekre van igényük az édesanyáknak a babaruhákból, kiegészítőkből. A praktikum és a többfunkciós dolgok jegyében ezért indul el a blog mellett a webáruházam májustól, ahol CSAK praktikus babaruhák, kiegészítők, babacipők lesznek kaphatók. Az általam készített termékek mellett vásárolhatók majd külföldi babaholmik is. Mivel a blog írását már a gyermekem születése után kezdtem el, nem foglalkoztam a terhesség alatt felmerülő babaöltöztetéssel kapcsolatos problémákkal – például, hogy milyen ruhák szükségesek őszi babának, milyen a jó rugdalózó, hány darab bodyt vásároljak -, így ezt a hiányt pótolva készítettem egy letölthető babakelengye-listát tizenkét hónapra lebontva. Mindezt fotókkal, a ruhák mennyiségével megjelölve ajánlom a kismamáknak. Emellett elindítok két szolgáltatást is. Az egyik az lesz, hogy a már kinőtt, de nagyon kedves babaruhákat elküldhetik nekem, és abból készülhetnek különféle emléktárgyak vagy újabb gyerekruhák. A másik pedig legyen meglepetés, de ez is baba- és kisgyerekruhákkal lesz kapcsolatos.

 Szilvási Kata baba- és gyermeköltöztetéssel kapcsolatos tanácsait a www.mammba.hu oldalon olvashatjátok.

 A képek forrása: Szilvási Kata

Címkék:            

Hozzászólások